19 Nisan 2016 Salı

İdari yargıda iptal davası dilekçesi

İDARE MAHKEMESİ BAŞKANLIĞI'NA 2
                   MANİSA 3

YÜRÜTMENİN DURDURULMASI İSTEMLİDİR
ADLİ YARDIM İSTEMLİDİR 4
DAVACI:
İdari yargıda dava, dava açma ehliyeti (davaya taraf olma ve dava açabilme ehliyeti ile sübjektif ehliyeti kapsar) bulunan gerçek ve tüzel kişiler tarafından açılabilir. Bu bölüme davacı gerçek kişi ise bu kişinin ad ve soyadı, tüzel kişi ise ünvanı yazılmalıdır. (Davacı ve dava açma ehliyeti konusunda ayrıntılı bilgi için bkz. Üçüncü Bölümdeki açıklamalar.)
Yine bu bölümde, davacının ad, soyad ve ünvanını müteakip kendisine ulaşılabilecek tebligat adresi dilekçede belirtilmelidir. (Bkz. Dördüncü Bölümdeki açıklamalar.)
VEKİLİ:
Davacı kendisini bir vekil vasıtasıyla temsil ettiriyor ise bu bölüme, avukatının adı, soyadı, ünvanı ve adresi yazılmalıdır.
DAVALI:
Dava dilekçesinin davalı bölümüne; iptali istenen işlemi tesis eden idare ve adresi yazılacaktır. (Bu konudaki ayrıntılı bilgiler için bkz. Beşinci Bölümdeki açıklamalar.
DAVANIN KONUSU:
Davanın konusunu, iptali istenen idari işlem oluşturduğundan bu bölümde, işlemin tarih ve sayısı, kısaca içeriği ve hangi idare tarafından tesis edildiği belirtilecektir. (Ayrıntılı bilgiler için bkz. Altıncı Bölümdeki açıklamalar.)
TEBLİĞ TARİHİ:
İdari yargıda dava açma süresi kamu düzenine ilişkin ve hak düşürücü nitelikte olduğundan, bu sürenin hesaplanması açısından büyük önem arz eden bu bölüme, idari işlemin tebliğ edildiği veya öğrenildiği tarih yazılmalıdır. (Süre konusundaki ayrıntılı bilgi için bkz. Yedinci Bölümdeki açıklamalar.)
OLAYLAR:
Bu bölümde idari işlemin tesisine kadar geçen süreç ile uyuşmazlığın neden kaynaklandığı sade bir dille ve özetlenerek ifade edilmelidir. (Ayrıntılı bilgi için bkz. Sekizinci Bölümdeki açıklamalar.)
HUKUKİ SEBEPLER:
Hukuki sebepler bölümünde, davalı idarece tesis olunan idari işlemin dayandığı hukuki metinlere yer verilerek işlemin yetki, şekil, sebep, konu ve amaç unsurlarından hangisi yönünden hukuka aykırı olduğu tartışılmalıdır. (Ayrıntılı bilgi için bkz. Dokuzuncu Bölümdeki açıklamalar.)
YÜRÜTMEYİ DURDURMA NEDENLERİ:
İdari davanın açılmış olması idari işlemin yürütülmesini durdurmayacağından, davacı, işlemin icrası halinde telafisi güç veya imkânsız zararların doğacağı kanaatindeyse 2577 sayılı İYUK'un 27 nci maddesi uyarınca yürütmenin durdurulması talebinde bulunmalı ve bunun gerekçelerini bu bölümde izah etmelidir. (Ayrıntılı bilgi için bkz. Onuncu Bölümdeki Açıklamalar.)
DELİLLER:
Bu bölümde, davacının elinde bulunan ve dava dilekçesine eklediği delillerin yanı sıra idari yargı yerince gerek davalı idareden gerekse diğer yerlerden istenebilecek tüm deliller yazılmalı, varsa bunlara ilişkin dosya numarası, sicil numarası vb. hususlar belirtilmelidir. (Ayrıntılı bilgi için bkz. Onbirinci Bölümdeki açıklamalar.)
SONUÇ VE İSTEM:
Davacı bu bölümde, ilk önce davanın konusu bölümüyle paralel olarak işlemin hangi idare tarafından ne amaçla tesis edildiğini, tarih ve sayısını belirterek iptaline karar verilmesini talep edecektir.
Ardından, varsa yürütmeyi durdurma, adli yardım veya duruşma istemlerini belirttikten sonra, yargılama giderlerinin davalı idareye yükletilmesine karar verilmesini isteyecektir. (Bu bölümle ilgili ayrıntılı açıklamalar için bkz. Onikinci Bölüm.)

TARİH
DAVACI
Ad - Soyad - Ünvan
İmza 5
EKLER: 6

________________________________________________________

2 Dava dilekçesi yazılırken öncelikle açılan davaya bakma görevinin idari yargı yerine ait olup olmadığı araştırılmalıdır.

İdare Mahkemesine açılacak iptal davasının başlığı kural olarak yukarıdaki şekildedir. Ancak, aynı yerde birden fazla idare mahkemesi olması halinde başlık, "Nöbetçi İdare Mahkemesi Başkanlığına" şeklinde yazılmalıdır.

Şayet dava, davaya bakmaya görevli ve yetkili olan idare mahkemesinin bulunduğu yerde açılamayacak ise dilekçe başlığı şu şekilde olmalıdır: (Ayrıntılı bilgi için bkz. Ondördüncü Bölümdeki açıklamalar)
  
          Davanın açıldığı yerde idare veya vergi mahkemesi bulunuyorsa;
    "MANİSA İDARE MAHKEMESİ BAŞKANLIĞI'NA
                          Sunulmak Üzere
    İDARE (VERGİ) MAHKEMESİ BAŞKANLIĞI'NA
                                MANİSA"
    Davanın açıldığı yerde idare veya vergi mahkemesi bulunmuyorsa;
    "MANİSA İDARE MAHKEMESİ BAŞKANLIĞI'NA
                          Sunulmak Üzere
    ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ HÂKİMLİĞİNE
                        ÜNYE"

3 Bu bölüme 2577 sayılı İYUK'nun 32-37 nci maddeleri çerçevesinde yetkili mahkemenin bulunduğu il yazılacaktır. (İdari yargıda yetki konusundaki ayrıntılı bilgiler için bkz. İkinci Bölümdeki açıklamalar.)

4 Davacı, dava dilekçesinde " Yürütmenin Durdurulması", "Adli Yardım", "Duruşma" gibi taleplerde bulunuyor ise bu istemlerini bu bölüme büyük harflerle yazmalıdır. Böyle bir istemi yok ise dilekçede bunların belirtilmesi zorunlu değildir.

5 Dava doğrudan davacı tarafından açılıyor ise bu bölüm ad, soyad ve ünvanının yazılmasını müteakip davacı tarafından imzalanacaktır.

6 Davacı, dava dilekçesinin olaylar bölümünde belirttiği hususlarla ilgili olarak elinde bulunan tüm belgeleri karşı taraf sayısından bir fazla olmak üzere dilekçeye eklemelidir. Özellikle de davanın konusunu oluşturan idari işlemin dava dilekçesine eklenmesi unutulmamalıdır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder